Lumitilanne
 

Lumitilanne 19.3

Lunta ei ole kilpailumaastossa kovinkaan paljon. Kilpailu toteutetaan normaalina väliaikalähtönä

 

Lumitilanne 17.3

Kirjoittaessani tätä lumiraporttia sunnuntaina, pari viikkoa ennen kilpailupäivää, on jo selvää, että Snappertunassa juostaan vuoden 2019 maastokauden avajaiskisat 30.03. Vesisateet ovat nyt siinä määrin piesseet oikukkaan talven kinoksia , että kisa voidaan toteuttaa vähintään kohtuullisissa olosuhteissa. Sateita on sitä paitsi luvassa   lähipäivinä vielä lisää. Juuri äsken (klo 14.30) alkoi tuolla ikkunan takana maanantaiaamuun yltävä sade.

Vaikka talven selkä näyttäisikin taittuneen, vanhaa lunta saattaa löytyä kilpailupäivänä ainakin kaikilta avoimilta alueilta, etenkin pohjoisrinteitten harvapuustoisilta alueilta sekä nuorista, lehtipuuvaltaisista tiheiköistä. Lumen syvyys näillä alueilla on nyt 22- 27 cm, kilpailupäivänä korkeintaan ehkä 10 - 15 senttiä. Tämä saattaa tietysti hidastaa kovakuntoistakin suunnistajaa. Runsaspuustoisilta alueilta lumi on käytännössä sulanut kokonaan ja pälvialueet kasvavat nopeasti muuallakin kilpailumaastossa.

Joissakin pitkäaikaisennusteissa kisapäivälle on povattu melko lämmintä ja aurinkoista säätä. Den långa kalla mars, pitkä kylmä maaliskuu, muistuttaa ruotsalaissanonta kuitenkin käsillä olen ajan arvaamattomuudesta. Vanhan lumen surmaa eli räntää/lunta saattaa siten leijua kilpailualueelle myös tulevina päivinä tai pakkanen vaivata, ehkä jopa kisapäivänä. Talven jälkeen maastoon pääsyä kiihkeästi odottavaa suunnistajaa mahdollinen tuisku tai halla ei taida säikyttää paljonkaan, näin muistaisin ainakin omilta aktiiviajoiltani vuosien takaa. Ne ikään kuin kuluvat asiaan.

Markku Lehto                                                          

Pääratamestari ja kilpailukartan laatija

 

Lumitilanne 4.3 

Pakkasta oli mittausaikana maastossa parisen astetta ja lumisimmat alueet olivat siten miehen (100kg) kantavaa teräshankea. Reilua metsää kasvavat länsi- ja etelärinteet olivat jo lumesta paljaat ja muissa vastaavanlaisissa puustoisissa rinteissä lunta oli vain muutama sentti, sekin pälvien rikkomaa. Harvahkon metsän alueilla lumen syvyys vaihteli 16 ja 24 cm:n välillä, samoin laajoilla avokalliopäällystöillä. Pohjois- ja itärinteiden avoimilla alueilla, nuorissa taimikoissa ja lehtipuuvaltaisissa tiheiköissä lunta oli 24-30 cm.