Valvojan lausunto (julkaistu 24.6.2024)

Yksi eteläisen Suomen keskikesän tunnusmerkeistä on ehdottomasti Karjaa-rastit, joita kesä-heinäkuun taitteessa on järjestetty oman muistini syövereitä tutkien “pitkään”. Järjestävä taho varmasti osaisi tarkankin historiikin antaa, mutta tässä kontekstissa tämä ilmaisu antanee sopivan perspektiivin siihen, että varsin perinteikäs kesäkisa on kyseessä.

Ratamestariryhmä kuvaa omassa kuvauksessaan mielestäni maastoa sopivalla tarkkuudella, jota tässä vielä omasta näkökulmastani vielä erittelen. Etenkin maaston eteläinen puoli on erittäin hienoa, hyväpohjaista mäntymetsää avokallioalueilla höystettynä. Näillä alueilla kannattaa pitää katse horisontissa samalla varmistaen oikeaa suuntaa ja muistaen huolellinen rastinotto. Kilpailukeskuksen lähialue on hieman rehevämpää kasvillisuudeltaan ja useiden ratojen alkuosat kulkevat tiheämpien alueiden poikki. Kuten yleensäkin, valkoinen alue kartalla on erilaista riippuen missä kohtaa karttaa liikutaan: lehtipuuvaltaisemmalla alueella valkoisen karttamerkin takaa saattaa jonkin verran löytyä saniaistakin, kun taas mäntyvaltaisella alueella valkoinen on erittäin nopeaa. Itse kartta on mielestäni selkeälukuinen ja toimii hyvin kovemmassakin vauhdissa.

Ratojen osalta ratamestarit ovat tehneet hyvää työtä ja radoilta löytyy erilaisia suunnistustehtäviä. Etenkin pidemmät radat pääsevät nauttimaan parhaista alueista alueen eteläosassa, mutta myös lyhyemmille radoille löytyy monipuolista haastetta ja reitinvalintoja. Lasten radoille lähialue tarjoaa sopivasti tukea muutamien polkujen sekä kuviorajojen merkeissä.

Uskon, että hieno pitkän matkan kilpailu hyvissä puitteissa tulossa. Nykyisellään suunnistustarjonta on laajaa ja kilpailukalenteri asettaa hieman haasteita ajankohdan puolesta, kun muun muassa rastiviikot keräävät osallistujia. Toivotaan että saadaan tänäkin vuonna Karjaa-rasteille hyvä osanottajajoukko ja tulevina vuosinakin näille kesän kansallisille löytyy hyvä paikka kilpailukalenterista.

Toivotan kaikille tsemppiä ja onnistumisen fiiliksiä kisaan!

Aleksi Leskinen
Lynx