1. Ennen Maanantairasteja

Ilmoitukset: suunnistusjaosto huolehtii ilmoitukset paikallislehtiin ja SSL:n Rastilippu www-sivuille. Ratamestari lähettää omatoimirastien radat Tomas Björklöfille (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.) ja Tina Collan-Weberille (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.), jotta radat saadaan tallennettua Rastilippuun.

Rastien pitopaikka: paikoitusalue on määritetty etukäteen mm. riittävää paikoitustilaa silmälläpitäen. Suunnittele tarkemmat paikat lähdölle, maalille, ratavaihtoehtojen esittelystä, ilmoittautumisten vastaanotosta/karttojen myynnistä, lasten ilmoittautumis- ja opastuspaikasta.

Tehtävät: mikäli Maanantairasti-kalenterissa ratamestareina on kaksi nimeä, niin ensiksi mainittu on tapahtuman vastuuhenkilönä. Suunnittele tapahtuman tehtäväjako karttojen myyntiin, kirjaamiseen, aloittelijoiden opastukseen, lähtö- ja maalileimauksen opastukseen sekä paikoitukseen. Maanantairasti-kalenterissa on myös muita apureita, jotka voivat auttaa eri tehtävissä. Värvää tarvittaessa lisää apureita.

Radat: ratapituudet ovat A-rata 6-7 km, B-rata 4-5-km, CA-rata n.3 km (vaikea) ja CB-rata n.3 km (helppo). Lasten ratana on helppo n.2 km D-rata ja n.1 km erittäin helppo E-rata (erikseen mainittuina kertoina, metsäosuudet viitoitetaan).

Kartat: suunnitellut radat ja rastimääritteet viedään OCAD- ohjelmaan. Tulostekartat radoista tulostetaan Lehdoilla. Sovi aikataulusta Markun kanssa puh. (040) 844 7864. Rastimääritteet ovat tulostekartassa.

Maanantairastien materiaali: Maanantairasti-laatikossa on EMIT-kortteja, MTR-kortinlukulaite ja lämpökirjoitin (musta laatikko), vaihtokassa, vihko, narua, teippiä, karttamuoveja yms. ja ensiapulaukku. Rastileimasinlaatikkoon kuuluu 25 kpl rastileimasimia sekä rastilippuja. Mukana tulee myös lähtö- ja maalileimasin ja tienvarsiopasteita. Tutustu materiaaliin etukäteen. Sovi Lehtojen tai edellisen ratamestarin kanssa miten saat laatikon.

Vakuutusturva: kaikki alle 80-vuotiaat vapaaehtoistyöntekijät ovat vakuutettuja Pohjolan Tuplaturvavakuutuksen kautta. Kuntosuunnistajat vastaavat itse omista vakuutuksistaan.

 

2. Maanantairasti-päivänä ja sen jälkeen

Opasteet: Tienvarsiopasteet laitetaan paikoilleen maanantai iltapäivällä ja haetaan pois samana iltana. Opasteiden alku sijoitetaan Maanantairasti-kalenterin mukaisesti.

Lähtö ja maali: sijoita lähtö- ja maalileimasimet selkeästi erikseen. Huolehdi, että lähdössä kaikki nollaavat EMIT-korttinsa pitämällä korttia lähtöleimasimessa noin 4 sekunnin ajan, ja että maaliin tullessaan kukaan ei vahingossa leimaa uudelleen lähtöleimasimessa vaan maalileimasimessa.

Kartanmyynti: kartanmyynnin yhteydessä kirjaa radoittain vihkoon/lomakkeeseen suunnistajan nimi ja EMIT-numero. Kirjaa lainatut EMIT-kortit ylös. HUOM! Myös lasten mukana lähtevät vanhemmat tulee kirjata.

Hinnasto ja maksuvälineet:

 • karttamaksu 8 euroa
 • lapset alle 18 v. 2 euroa
 • lastenradoilta (D, E) ei peritä maksua
 • kauden ratamestareilta ei peritä maksua
 • EMIT-vuokra 2 euro
 • liikuntasetelit Smartum ja Virike sekä ePassi (palvelutunnus 59693) ja MobilePay (saaja 71514) kelpaa maksuvälineeksi.
 • Tarkista että liikuntaseteleihin kirjattu viimeinen voimassaolopäivä on voimassa. Liikuntasetelistä ei palauteta vaihtorahaa! Muista myös ottaa setelin käyttäjän nimi setelin taakse!
 • Sporttipassi ei ole käytössä.
 • Vuonna 2022 SSL:n Rastilipun maksutapa ei ole käytössä maanantairasteilla (omatoimirastit maksetaan sen sijaan ainoastaan Rastilipussa).

Turvallisuus: Varmista, että kaikki suunnistajat ovat tulleet metsästä. Suunnistajan saavuttua maaliin kirjataan EMIT-kortinluvun jälkeen tulos (tai ei aikaa, mikäli suunnistaja niin haluaa) ko. suunnistajan kohdalle vihkoon/lomakkeeseen. Näin nähdään helposti, koska kaikki ovat tulleet metsästä.

Tulospalvelu: Jokainen maanantairastiratamestari kirjaa tulokset E-result lite-ohjelmaan ja laittaa ne kotisivuille. Kysy tarvittaessa apua OCAD-henkilöltä.

Leimasimet ja rastiliput: lähtö- ja maalileimasimet otetaan pois rastipäivän lopuksi. Rastileimasimet tulee hakea pois metsästä mielellään seuraavana päivänä ja viimeistään keskiviikkona. Rastiliput jätetään metsään Omatoimirasteja varten ja haetaan pois seuraavan viikon alkupuolella. Toimita Maanantairasti-laatikko ja EMIT-leimasinlaatikko Lehdoille tai seuraavalle ratamestarille.

Tilitys: rahat tilitetään Karjaan Uran tilille FI97 4055 8740 0058 13 (pankkitunnus HELSFIHH) viestillä ”Karjaan Ura/ Maanantai-rastit + pvm”. Liikuntasetelit toimitetaan Jorma Pelkoselle.

 

3. Omatoimirastit

Rastit ja radat: Omatoimirastit jatkuvat tiistaista sunnuntaihin jokaisen Maanantarastin jälkeen. Käytössä on samat ratavaihtoehdot kuin Maanantairasteilla.

K-piste ja rastiliput: Omatoimirasteilla on käytössä vain rastiliput ja K-piste (=rastilippu), joka sijaitsee P-paikan lähellä ja kartalla määritellyn lähdön mukaisesti. K-pisteen rastilippu laitetaan paikalleen Maanantairastien päätteeksi. Rastiliput haetaan pois metsästä viimeistään seuraavan viikon alkupuolella ja toimitetaan Lehdoille tai seuraavalle ratamestarille.

Ilmoittautuminen: suunnistaja ilmoittautuu ja maksaa osallistumisensa Rastilipussa. Kartan hinta on sama kuin Maanantarasteilla, eli 8,-/kartta. Kartan suunnistaja tulostaa itse Rastilipusta maksun jälkeen tai hakee Fotostosta maksukuittia vastaan (karttamaksun voi myös maksaa tasarahalla Fotostossa).

Ratojen tallentaminen / Fotosto: radat tallennetaan Ocad- tai Purple Pen-ohjelmassa pdf-muotoon ja viedään muistitikulla Fotostoon viimeistään maanantaina ennen Omatoimirasteja. Vie samalla yksi mallikartta jokaisesta radasta Fotostoon. Pdf-radat tulee myös lähettää s-postilla Tomas Björklöfille (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.) ja Tina Collan-Weberille (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.) Rastilippuun tallentamista varten viimeistään viikko ennen Omatoimirasteja.

 

4. Yhteystiedot

  • www.karjaanura.net
  • suunnistusjaoston pj Marja-Liisa Lehto, puh. 045 2063324
  • kartoitus Markku Lehto, puh. 040 8447864
  • tiedotus Tomas Björkjöf puh. 0440 961211
  • jäsenkirjuri Regina Kalenius, puh. 044 9893531
  • Karjaan Uran pj Pirjo Rautiainen, puh. 040 5252850
  • sihteeri Tina Collan-Weber, puh. 040 7194029

 

5. Vinkkejä ratasuunnitteluun

http://www.suunnistusliitto.fi/SSL