Karjaan Ura on urheiluseura, jonka nykyisessä toiminnassa erityisesti suunnistuksella on keskeinen rooli. Seura järjestää runsaasti kilpailuja. Kevätkansallisella kilpailulla, Billnäsin keskimatkalla ja  Karjaarasteilla kesäkuussa on vakiintunut paikkansa monen suunnistajan kisakalenterissa. Tarjontaa on myös kuntosuunnistajille. Maanantairastit keräävät runsaasti osanottajia myös lähikunnista. Lapsille ja nuorille on omaa toimintaa kuten suunniskouluja ja leirejä.

Seuran historia

Karjaan-Pinjaisten Voimistelu- ja Urheiluseura Uran syntysanat lausuttiin Pinjaisten työväenyhdistyksen kuukausikokouksessa Tammikuun 6.päivänä 1908.

Aikaisemmin kirjoitetut Uran lyhyet historiikit kertovat seuran perustamisajankohdaksi huhtikuun 5. päivän 1908. Tödellisuudessa perustamispäätös tehtiin siis jo saman vuoden tammikuussa.

Huhtikuun kokouksessa tehtiin viimmeinen silaus: Päätettiin ottaa uuden seuran nimeksi voimmistelu- ja urheiluseura. Pinjaisten urheiluseuraa ei vielä perustamisvuonna tunnettu Ura-nimisenä. Tätä nimeä alettiin käyttää vasta vuonna 1917. Virallista rekisteröintiä ei kuitenkaan vielä tuolloin suoritettu. Se tehtiin vasta myöhemmin 1920 luvulla.

Vuonna 1914 alkanut ensimmäinen maailmansota iski lamaannuttavasti urheiluseuraan. Seura päätettiin lopettaa toistaiseksi vuonna 1915. Seuran omaisuus luovutettiin työväenyhdistukselle. Hiljaiseloa kesti toukokuulle 1917, jolloin toiminta käynnistettiin uudelleen ja seuralle annettiin nimeksi Billnäsin Ura.

Työväen urheiluliitto perustettiin vuonna 1919. Saman vuoden lokakuun 6. päivänä pidettiin Karjaan työväentalolla kokous jossa päätettiin liittyä Työvän urheiluliiton jäseneksi Uudenmaan piirikunnan kautta.

Karjaan-Pinjaisten vomistelu- ja urheiluseura URA.r.y nimen seura sai lukuisten rekistöröinti hankaluuksien jälkeen marraskuun 8.päivänä 1926 ja kotipaikkana toimi Pohjan kunta. Myöhemmin seura on rekistöröinyt kotipaikakseen Karjaan kaupungin.

Uran alkuaikojen lajivalikoimaan kuului voimistelu, paini, ja yleisurheilu. Harjoituspaikkana toimi voimistelun ja painin osalta Karjaan työväentalo.

Myöhemmin lajivalikoimaan on kuulunut jalkapallo, lentopallo, käsipallo, jääpallo, pesäpallo, uinti, luistelu, nyrkkeily, hiihto, suunnistus ja shakki. Tänä päivänä päälajit ovat suunnistus ja shakki. Jonkun verran myös juoksu- ja hiihto tapahtumissa käy uralaisia.

Shakkia käydään pelaamassa aina tiistaisin työväentalolla. Shakin pelaajat osallistuvat piiri,ja SM-kilpailuihin. Uralaisia on ollut myös MM-tason kilpailuissa. 


(lainaukset tekstiin on otettu Uran 90 vuotis historiikista)


Jorma Pelkonen