Billnäsin keskimatka jäi maaliskuussa ikävästi koronaviruksen jalkoihin, kuten moni muukin suunnistustapahtuma. Karjaa-rasteilla palaamme nyt asiaan ja pitkän matkan kilpailuksi alun perin aiottu Karjaa-rastit juostaan kevääksi  tehdyillä radoilla, tosin virusrajoitusten ryydittämänä.

Karjaan keskimatkan kisamaasto rannikon tuntumassa Snappertunassa on, kuten monet varmaankin muistavat, nautittavan vauhdikasta avokalliopohjaa, pieniä ja suurehkojakin soita, kumpareiden täplittämää risaisten mäenreunusten haasteellisuutta. Siinä lienee keskeisin osa keskimatkan kilvoittelijan toivelistasta. Näihin puitteisiin johtamani ratamestariryhmä on mielestäni onnistunut laatimaan vaativallekin pihkaniskalle kelpo radat. Kartta on uusi. Moneen kertaan koluttuun maastoon on löytynyt myös pienehkö uusi kiintoisa alue suunnistettavaksi.

Billnäs2020kuva

Karjaa-rastien kisamaastosta talousmetsää on todellisuudessa koko alue. Käytännössä metsätaloutta on viime vuosina harjoitettu kuitenkin vain alueen läntisimmässä kolmanneksessa. Siellä on maaston ainoa suurehko avohakkuu ja karsintahakkuita. Muualla kirvestä ei ole nähty ainakaan pariin vuosikymmeneen. Siksi metsä näillä alueilla on erityisesti kuusivaltaisissa notkelmissa  melko pusikkoista. Näkyvyys ja juostavuus on niissä siten selvästi heikompaa kuin yleensä kevätkesäisessä  Etelä-Suomessa.

Markku Lehto

Karjaan Ura

Ratamestariryhmän vetäjä ja kartoittaja